Bæredygtige arbejdsforhold

Hvordan ser den ud den bæredygtige verden som vi sigter mod? Hvad med arbejdsforholdene?

En bæredygtig verden er også bæredygtig for de mennesker der lever i den.

Vi skal gøre op med over-forbrug, men også med over-arbejde. Hermed mener jeg ikke at vi skal eliminere alle former for arbejde ud over 8-16, men at vi skal blive bedre til at afstemme arbejdsbyrde og ressourcer. Der kan i mange brancher være behov for kortere intervaller med en større arbejdsindsats. Men i den bæredygtige verden, der har vi ikke længere OVER-arbejde, over-ydnyttelse og udpining af de menneskelige ressourcer.

I den bæredygtige verden er arbejdsforholdene langtidsholdbare og indrettet til mennesker – ikke robotter (bortset fra det der rent faktisk bliver løst af robotter!).

Arbejde med mening

Hvis vi kommer overforbruget til livs og fokuserer mere på få produkter i høj kvalitet, så vil det også påvirke medarbejderne. De vil kunne mærke at der ikke er den ligegyldighed, som der er overfor de brug-og-smid-væk-produkter, der bliver lavet i dag. Der vil være en større stolthed og engagement i arbejdet – og dermed større arbejdsglæde.

Hele forsyningskæden

Det handler også om fair forhold gennem hele forsyningskæden, også når værdikæden starter på den anden side af jorden. Alle skal som minimum have en løn der er til at leve for, og arbejdsforhold som man ikke bliver syg af.

Faktisk burde alle have så gode arbejdsforhold at man kan glæde sig til at komme på arbejde – det sted hvor vi bruger så meget af vores tid. Er det for meget at forlange?

Det med at man ikke skal blive syg af sine arbejdsforhold, det gælder også på denne side af kloden. Herhjemme ser sygdommene måske lidt anderledes ud, men de er stadig alvorlige for dem, der bliver ramt, og det er alt for mange. ”Verdenssundhedsorganisationen WHO forudser at stress og depression vil blive en af de største sygdomsfaktorer i år 2020.

I en bæredygtig verden passer vi bedre på hinanden og husker at vi ikke er maskiner. Vi er bevidste om at vi er en del af naturen og ligesom den, har brug for perioder med mindre travlhed.

Desuden; virksomheder består af mennesker – ingen mennesker, ingen virksomhed. Så hvis menneskerne har det dårligt, hvordan har virksomheden det så?

Klar til gennemsigtighed

Vi lever i en global verden, og det er ikke længere muligt at skjule, hvad der sker langt nede i forsyningskæden. Kunderne vil ikke længere acceptere, at være årsag til horrible forhold, for dem der laver produkterne. De kræver total gennemsigtighed, og så må man som virksomhed indrette sig således, at man kan tåle den gennemsigtighed.

  • Ved I hvordan arbejdsforholdene ser ud i hos jeres underleverandører?
  • Hvordan er arbejdsforholdene hos jer?
  • Har der været sygemeldinger på grund af stress hos jer?
  • Er der fleksible arbejdstider?
  • Er der perioder med mindre travlhed?

Satte det nogle tanker igang?

Flere gode input

regenerativ ledelse

Regenerativ ledelse

Regenerativ ledelse er en tilgang til verden og vores virke i den, som inddrager vores forbundethed og vores indre og ydre natur. Alting hænger sammen og det må vi tage højde for, hvis vi skal nå den bæredygtige fremtid vi drømmer om.

Vi er natur

Vi er Natur!

Vi har skabt en unaturlig adskillelse af os som ‘mennesker’ og ‘naturen’ som noget andet. Denne adskillelse har mange negative følger, en af dem er at den har svækket vores relation til naturen. Denne relation er nødvendig, hvis vi skal passe på verdenen, for uden relation hvorfor skulle vi så handle for at beskytte den?

forandringerne er her allerede

Forandringerne er her allerede

Et budskab der gik igen flere steder til klimafolkemødet i år var, at der altid har og altid vil eksistere forandringer. Så vi kan naturligvis også klare os godt gennem de forandringer der skal til for at komme til den bæredygtige verden.

Hør mere om hvordan din virksomhed kan blive mere bæredygtig

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få tilsendt tips, nyheder og tilbud: