Regenerativ ledelse

Regenerativ ledelse er en tilgang til verden og vores virke i den, som inddrager vores forbundethed og vores indre og ydre natur. Alting hænger sammen og det må vi tage højde for, hvis vi skal nå den bæredygtige fremtid vi drømmer om.

Jeg husker tydeligt da jeg først gang hørte om regenerativ ledelse. Det var på væredygtighedskonferencen i Århus i februar 2020. Laura Storm var kommet for at holde et oplæg som en del af det i øvrigt mega spændende program.

Under hele hendes oplæg sad jeg og slugte det til mig, for det gav bare så god mening.

Det var som om, vi med den her tilgang kom meget dybere ind i den vigtige kerne af, hvad bæredygtighed handler om.

Efter foredraget var jeg helt høj og fuld af visioner. Da jeg vendte mig mod min sidemakker, havde jeg helt sikkert julelys i øjnene. Jeg blev derfor ærligt talt lidt chokeret, da hun så lidt mellemfornøjet ud og spurgte, om ikke jeg syntes det havde været lidt ’langhåret’?

Sååe afhængig af hvor du står, så er tilgangen med regenerativ ledelse et eller andet sted mellem en genial vision og noget langhåret hippie-snak. Jeg hælder helt sikkert til ’genial vision’.

Det er bogen ”Regenerativ ledelse” som er skrevet af Laura Storm og Giles Hutchins, der introducerede begrebet ’regenerativ ledelse’ i 2019. Læser man bogen, så er det ret tydeligt, at det ikke er noget de har trukket op af en tilfældig lyserød hat.

De har nøgterne konkrete beskrivelser af deres argumenter og modeller og har henvisninger til et hav af andre kloge folk, som deres arbejde bygger på. De har faktisk gjort et stort nummer ud af at det ikke skulle være en lyserød tilgang. De nævner af samme årsag først på allersidste side at det jo egentlig handler om kærlighed.

Holistisk tilgang

Jeg synes det vigtigste i den regenerative tilgang – og noget af det, der virkelig vækker gejsten i mig, er indsigten i at det hele hænger sammen.

Kernen i det hele er at vi ikke kan adskille tingene fra hinanden og kun kigge på produktionshastighed, CO2-udledning, økonomisk gevinst eller medarbejdertrivsel isoleret. Tingene hænger sammen. Denne holistiske tilgang har man i den regenerative tilgang.

Det gør det jo umiddelbart ikke til en enkel tilgang, at man altid skal tage ALLE brikker i betragtning. Pointen er bare at alle brikker bliver påvirket, uanset om vi er bevidste om det eller ej.

Hvad sker der med vores menneskelighed når vi går LEAN og optimerer alle diskussioner og kreative lokalt-tilpassede løsninger ud af arbejdet?

Hvad sker der med vores trivsel, når vores tanker ikke må stritte uden for boksen? Hvor ’effektivt’ er det lige at have folk der går ned med stress? Og har vi virkelig lyst til at have en verden, hvor det er normalt?

Vi har igennem mange år optimeret værktøjer til alle mulige delelementer af det at drive virksomhed. Med den regenerative tilgang skal vi have de værktøjer til at spille sammen og tage hensyn til hinanden, lade dem udvikle hinanden – og nogle værktøjer skal helt pensioneres!

Den naturlige tilgang

Og nej det er ikke en nem tilgang at starte op, at man skal tænke på ALT, men det er den NATURLIGE tilgang.

Det er sådan naturen er indrettet, det er den slags balanceret økosystem vi selv engang indgik i – før vi begyndte at afskære os fra konsekvenserne uden for vores umiddelbare synsfelt.

Med lidt øvelse kan det blive det naturlige for os igen.

Kærlighed til verden

Et andet element som får mit hjerte til at banke for den regenerative tilgang, er den iboende empati og kærlighed for alt levende. Hvor er det dog forfriskende og betryggende, at man kan have en seriøs tilgang til virksomheders rolle, som har kærlighed til verden med i ligningen.

Ja alting hænger sammen og alting påvirkes af vores handlinger – og det er vi ikke ligeglade med. Ikke kun fordi det kommer tilbage og bider os (eller vores børn og børnebørn) i røven, men fordi vi faktisk kerer os om vores medbeboere her på planeten.

Der er så mange fantastiske mennesker, dyr, planter og alt det imellem som i sig selv er VÆRD at kæmpe for.

Så meget der gør det til en fantastisk oplevelse at være beboer på den her planet. De er værd at tage i betragtning i alle de handlinger vi foretager os. Især som virksomheder, der har handlinger, som sender store ringe ud i verdens vande.

Filosofisk opgør

Regenerativ ledelse har også et andet meget interessant aspekt i sig. Nemlig et dybere filosofisk opgør med den tid vi kommer af. Laura og Giles beskriver i bogen bl.a. ”the story of separation”, som handler om at vi igennem en meget lang periode har adskilt os fra naturen, hinanden og os selv.

Vi har også adskilt de elementer vi arbejder med og er blevet eksperter i at fokusere på delelementer.

I den adskillelse har vi tabt blikket for det samlede hele og de vigtige forbindelser, der holder det hele sammen.

Det er den adskillelse og ubalance vi skal gøre op med, når vi skal have det store samlede økosystem til at fungere. Det kræver en bevidsthed om at den tilgang sidder dybt i vores kultur, mentalitet og vores systemer. En bevidsthed om, at det er noget helt grundlæggende, vi skal ind og ændre i. Vi står altså over for lidt af en opgave her, og der skal sættes ind på alle parametre.

Et godt sted at starte er at arbejde med mindsettet, som jo påvirker alle vores handlinger. Hvis du vil have noget helt konkret hjælp til det, så har jeg lavet tre nemme øvelser, der kan passes ind i en helt almindelig morgen. Dem kan du få her:

Nysgerrig?

Jeg håber du er blevet inspireret og nysgerrig på at lære mere om den regenerative tilgang. Jeg kan varmt anbefale at læse den omtalte bog ”Regenerativ ledelse” og i øvrigt dykke ned i emnet som også mange andre spændende mennesker har bearbejdet.

Du kan også dykke mere ned i emnet med en workshop, et foredrag eller ved at deltage på det kursus vi afholder til juni.

af Stine Møller Jacobsen

Kom i gang med et regenerativt mindset

– 3 nemme øvelser til den travle morgen

Vil du gerne arbejde med regenerativ ledelse, men ved ikke hvor du skal starte? Kom i gang med et regenerativt mindset – få 3 nemme øvelser her.

Satte det nogle tanker igang?

Flere gode input

Vi er natur

Vi er Natur!

Vi har skabt en unaturlig adskillelse af os som ‘mennesker’ og ‘naturen’ som noget andet. Denne adskillelse har mange negative følger, en af dem er at den har svækket vores relation til naturen. Denne relation er nødvendig, hvis vi skal passe på verdenen, for uden relation hvorfor skulle vi så handle for at beskytte den?

forandringerne er her allerede

Forandringerne er her allerede

Et budskab der gik igen flere steder til klimafolkemødet i år var, at der altid har og altid vil eksistere forandringer. Så vi kan naturligvis også klare os godt gennem de forandringer der skal til for at komme til den bæredygtige verden.

Hør mere om hvordan din virksomhed kan blive mere bæredygtig

Skriv dig op til nyhedsbrevet og få tilsendt tips, nyheder og tilbud: